Maskinrenovering uppdaterar din tekniks funktionalitet

Att renovera om en verkstadsmaskin kallas för maskinrenovering eller retrofit. Det innebär att den renoveras om fullständigt, från grunden, för att sedan uppdateras med ny teknik. Ofta har nämligen gamla maskiner en bra bas, en bra stomme som går att uppdatera på ett bra sätt, och det är slöseri att låta den typen av kvalitet gå till spillo.

Ofta är det kunder som specificerar vilken funktionalitet de vill att maskinen ska ha, sedan byggs den om för att matcha dessa behov. Det kan också handla om att renovera om en maskin för att matcha uppdaterade krav på säkerhet eller miljövänlighet. Vi lever i en tid av snabb utveckling teknikmässigt, och tidigare produkter dateras snabbare än någonsin tidigare.

Detta innebär inte att den tidigare tekniken var för dålig, tvärtom finns det ofta mycket att plocka ur när det gäller numera lite gammalmodig teknik. Tidigare generationer kan ha varit byggda med andra intentioner, bland annat för att hålla så länge som möjligt.

Maskinrenovering en kostnadseffektiv lösning

Maskinrenovering är ofta en kostnadseffektiv lösning, jämfört med att exempelvis byta ut ett helt system. Många produkter vi använder nuförtiden uppdateras också på ett sätt och i en hastighet som gör att vi kanske måste vara kritiska och utvärdera om vi ständigt behöver den senaste modellen. Iphones är en väldigt tydligt exempel.

Men det som byggdes igår kan på allvar vara märkbart daterat idag, och teknik tvingas därför också byggas och konstrueras med det faktumet i tanke. Datorer uppdateras ofta automatiskt, till exempel, och lite samma tankesätt krävs även för att hantera lite mer analoga system. 

Maskinrenovering är därför ett alternativ som både kan vara prisvärt och funktionellt, och värt att se över, i princip oavsett av vilken teknisk bransch du jobbar i.​